Monday, May 29, 2017

Minyak Yu Yee Cap Limau : Minyak turun-temurun

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hai semua. Siapa sini pengguna Minyak Yu Yee Cap Limau? Minyak turun-temurun yang biasa digunakan oleh ibu bapa buat anak-anak mereka. Tak terkecuali juga dengan cx. Minyak Yu Yee Cap Limau masih menjadi pilihan. 

Semasa bersalin anak pertama tahun 2015, perkara pertama kena ada dalam list adalah Minyak Yu Yee Cap Limau. Semestinyalahkan sebab minyak ni banyak manfaatnya. Betul tak? Dahlah bau dia sedap je.



Bila anak kembung ke, selesema, cuaca sejuk ke kan, mesti cx akan tekapkan gosokan Minyak Yu Yee Cap Limau dekat anak. Selawat sikit, doa minta pada Allah. Alhamdulillah anak okay kemudiannya. Minyak ni bukan baby je boleh pakai, cx kalau pening pon, cx akan pakai dan cium bau Minyak Yu Yee Cap Limau ni. Lega sungguh bila dapat bau. Pening pon boleh surut. Sungguh.


Cx biasa beli yang besar punya. Pakai sikit-sikit, dan boleh tahan lama. Mana-mana pergi mesti bawa. Almaklum ada anak kecil. Ini kali kedua mengandung, dah standby Minyak Yu Yee awal-awal. Sekarang dah 36minggu, kot minggu ni je depan anak nak keluar, minyak yu yee dah standby kan. Rezeki baby mencurah kali ni bila dapat Minyak Yu Yee percuma. Alhamdulillah syukur.



Korang tak payah risau bab isu halal ni. Minyak Yu Yee memang halal. Nampak tak logo halal dekat botol tu? Printed halal tau. Nak risau apa lagi? Betul tak. Okaylah, ternyata minyak yu yee ni kalau pakai, memang cx suka sangat bau dia. Kalau sapu dekat baby, lagi sedap sebab minyak yu yee macam sebati sahaja dengan bau baby. Lembut je bau. Bila orang datang ziarah, belum sempat melangkah lagi dah cakap sedapnya bau minyak yu yee ni. Yelah, minyak yu yee kalau ada dekat rumah, confirmlah ada baby baru. Khennsss?

Yakinlah Rezeki itu Ada
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Sunday, May 28, 2017

Cawan Raya Cecomel

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hi hi hi. Salam Ramadhan diucapkan kepada semua. Semoga sama-sama kita dapat kumpul pahala berlipat-ganda. Jika tak mampu banyak, buatlah sedikit. Cara cx adalah berzikir dalam hati. Cuba didik untuk amalkan sentiasa. InShaaAllah. Atleast ada kebaikan yang dapat gandaan pahala bila kita buat. 

Okay, nak cerita pasal cawan hari raya. Haha! Itupon nak cerita. Bukan apa tau, nak cerita juga ni sebab cawan-cawan tersebut sangatlah comel cantik menarik kebabom gitcheww tau. Serius tak tipu. Dahlah comel. Colorful pula. Cx memang tak boleh nak tengok benda-benda comel berkaler bagai ni. Mesti rasa geram dan selalunya takkan membazir tapi kali ni, cx saja lekatkan duit gaji hasil bisnes. Syukur. Orang kata waima bisnes kecil-kecilan jual produk orang  ada juga rezeki yang terselit untuk kita. Betul tak? Okay jom usha cawan raya cx! Muahaha! Rasa lawak pula.


Nampak tak? Cecantik kan warna dia? Dahlah kecil cek mek molek je. Hahaha. Cx beli dua set terus memandangkan ianya sedang ada promosi. Korang boleh tengok harga dia dekat gambar tu. Murah kot. Haha pertama kali beli barang semenjak bergelar mak-mak ni. Hahah sebab tulah mak-mak ni ada je barang dapur yang dia nak beli untuk kemudahan dan melaram. Muahahah!

Okay raya ni cx berpantang, jadinya siapa yang datang rumah, akan dapat minum dalam cawan ni. Minum sikit-sikit, taklah membazir kalau tak dapat nak habiskan. Haha baik tak niat cx? Haha. Okaylah, itu je nak cerita memandangkan nak tidur tak boleh sebab baby dalam perut ni main kejang-kejang, jadinya tak selesa nak lelap mata. Makanya terhasillah entry ini. Terima kasih anak. Hehe

Salam sahur
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu


Monday, May 15, 2017

Giveaway CASH RM1000+ Mei 2017 by Emas Putih

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ



Semoga ada rezeki kita semua
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Sunday, May 14, 2017

Suri rumah dan duit poket

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hi selamat sejahtera. Tajuk pon dah macam cliche kan? Tapi apa nak heran, orang zaman sekarang yang dah ada kerja tetap gaji riban pon masih cari duit poket sampingan. Betul tak? Apatah lagi kami yang bergelar suri rumah tangga sepenuh masa ini. 

Tak payah nak panjang cerita sebab cx nak bagitahu yang cx rasa seronok sangat bila dapat berbelanja tanpa menyusahkan suami. Duit zaman sekarang ni, RM50 dah macam RM10. Umpama pergi kedai dapat choki-choki je. Umpama jelah ya. Cx ada duit poket sendiri sebab buat bisnes. Alhamdulillah Allah bagi rezeki macam ni.

Orang kata, belajar tinggi-tinggi tapi tak kerja. Duduk rumah jaga anak. Hurm. Cx nak cakaplah dengan orang fikiran sempit macam ni ya. Siapa yang bagi kita rezeki? Siapa yang pegang tentatif hidup kita? Beringat sikit bila bercakap tau sebab bila-bila masa sahaja Allah boleh tarik nikmat yang ada. Korang tahu ke susah payah dan usaha daya kami dengan kerja ni? Hidup kita sama ke corak dia? Tak kan? 

Inilah bisnes cx sekarang. Tengah ada promosi tau. Hehe Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh je terjah fb cx. Jom cantik luar dalam dengan WD. Aicewah.

Bukan tak cari kerja tapi semua kerja tak lekat. Bukan memilih okay. Kalau dah Allah kata belum tiba masanya , maka memang bersusah payah macam mana pon, memang takkan lekat. Betul tak? Tahu tak ada sampai tahap dah putus asa dan rasa marah? Kenapa Allah tak bagi aku kerja sedangkan orang lain mudah je. Kenapa? Haa, sampai macam tu sekali. Kau pernah rasa down tak untuk sesuatu yang kau berusaha sehabisnya? 

Atlast, cx bisnes sahaja. Memula dropship. Alhamdulillah Allah bagi kemudahan. Kemudian, cx jadi dealer produk WOMEN DESIREE ESSENTIAL CREAM (WD) , Alhamdulillah bulan ini Allah bagi rezeki lebih. Syukur. Rasa bahagia sangat. Mana taknya, dapat bagi hadiah birthday buat yang tersayang, dapat belanja keluarga makan, dapat beli barang keperluan sendiri dan paling best, bila nak membeli, tak perlu rasa macam, alarh, aku takde duitlah nak beli. Haa macam tu. Tak bermakna cx boros, cx masih buat kira-kira untuk setiap keluar masuk duit cx. Cuma rasa macam, nak makan itu ini, Alhamdulillah boleh beli sendiri. Haa camtu. :)

Bukan suami tak bagi duit atau beli apa-apa yang kita perlu dan nak tetapi kita tahu betapa payahnya nak dapat satu sen duit sekarang ni. Betul tak? Okaylah panjang berjela pula. Hehe

Hidup kita berbeda
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu

Wednesday, May 10, 2017

Dugaan Kandungan Kedua : 2017

بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Hi semua. Lamanya tak update blog. Dah masuk bulan May pon kan. Sekarang pon tengah tunggu due sahaja untuk bersalin anak kedua. Hahaha. Nampak tak betapa tak berkemasnya blog kesayangan ni? Maaflahkan hamba. 

Sekarang ni cx dah 32 minggu hamil. A bit complicated untuk pregnancy kali ini tau. Kalau first pregnancy still ada problem tapi kali ini lebih kepada diri cx sendiri. Alahan kemain tak dijangka tau. Masa awal dua bulan pertama, tak lalu nak makan bagai. Tengok nasi pon dah meloya. Dahtu bantaikan bihun dan mee sahajalah. Syukur juga tapi berat kemain turun. Kita biasa berat naik kan masa mengandung? Haha. 

Pastu dah bulan ketujuh, dan-dan kena alahan gatal-gatal satu badan. Ya Allah Ya Rabbi Ya Latiff. Dugaan sungguh. Sesiapa yang pernah rasa, dia tahulah camna keadaannya. Habis badan dah macam kena kudis buta. Serius tau tak tipu. Memang menggaru sahaja kerjanya. Lagi mendapatlah bila sekarang musim panas. Fiuhhh~ 

Carta Gerak Anak Cx lah. Huhu

Masa bulan yang sama juga, cx kena satu sumpahan agaknya, tetiba jadi pekak! Haha! Eh betullah, ada orang jenis kena tau benda-benda macam ni tetapi semasa hamil sahaja. Nampak tak pengorbanan seorang ibu macam mana? Macam-macam tau kena hadap. Sungguhlah syurga di bawah tapak kaki ibu. 

Sekarang ini pula, HB plak dibantainya rendah tetiba. Aduhai. Dah kena datang dua minggu sekali. Jenuh. Haritu datang sebab berat tak naik, pastu tetiba HB low dan sekarang sebab tekanan darah pula rendah. Allahuakhbar. Dugaan sungguh. Nasib baik ujian MGTT cantik . Dua kali minum, keputusan baik. Syukur. Dahlah nak muntah. Huhu. Ibu mana yang suka minum air gula? Amboi amboi amboi amboi.

Eh eh! Terpanjang pula cerita. Hahaha asalnya macam nak intro sahaja memandangkan dah lama tak update. Tup-tup terlajak cerita. Muahahah. Okaylah. Nanti sambung lagi, kalau berkesempatan. Kalau tak, tunggulah entry dah bersalin nanti hahah. Kbai.

Dunia penuh pancaroba
Lahirkanlah keikhlasan dihatimu